Sunday, July 01, 2007

Memahami Pakatan Dolah-Lee Kuan Yew (1): Pengantar Ulasan

Gambar ialah peta WPI diterbalikkan. Amati bentuk sebenarnya kawasan cadangan WPI adalah tidak ubah rangka sebilah keris tersarung yang menikam ke ulu jantung bumi Semenanjung Tanah Melayu. Amati bentuk pulau Singapura laksana ulu keris dengan garis pesisir Selat Tebrau laksana pangkal sarung keris.

Arakian dengan bertitahnya Maharaja Lee Kuan Yew seperti yang dilapurkan semalam [1], maka seakan dilanda taufan adanya respons [2] di kalangan pemerhati projek South Johore Economic Region (SJER) [3]. Yang mana kerana nama SJER seolah-olah membayangkan satu keterlupaan akan hakikat budaya Melayu di mana hampir setiap negeri ada raja, dan dalam percubaan meredakan kemurkaan Istana Johor [4], maka projek ini kemudiannya dipanggil Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) [5].

Namun, nama WPI ini pun tidak kena. Agaknya tidak serasi dengan selera the real brain, otak sebenarnya di belakang WPI – yakni Lee Kuan Yew Maharaja wal Menteri Sang Bentara Guru Singapura, maka kebelakangan ini projek ini disebut pula sebagai Iskandar Development Region (IDR) [6].

Nama ini yang bunyinya sikit ada “kelas antarabangsa,” pun gamaknya adalah satu nama interim, nama sementara. Percayalah, lambat laun, nama sebenar projek ini akan timbul -- North Bank Singapore Occupied Territory Tebing Utara (Selat Tebrau) Jajahan Takluk Singapura. Dan agaknya bila media antarabangsa sudah biasa dengan tanah jajahan ini, namanya akan di singkatkan pula kepada “North Bank” atau Tebing Utara.

Amacam? Agak-agak nama Tebing Utara (Jajahan Takluk Singapura) ada bunyi semelodi dengan Tebing Barat (West Bank) di Palestin [7]?

Gambar ialah sebilah keris “Bugis-Riau Luk 9 Batu Lapak Gembol”. Sila klik link ini untuk keterangan lanjut. Amati bentuk keris dengan lakaran peta WPi di atas.


Berbalik kepada titah Maharaja Lee Kuan Yew, setelah dibaca berulang kali, dan dimeditasi mencari kias yang tersembunyi, maka saya telah mencapai rumus bahawa kias itu terkandung dalam ayat-ayat berikut:

Tetapi untuk memahami apa kaitan atau keselariannya antara IDR di Johor dengan Shenzhen di China, dalam posting-posting yang berikut saya akan memperihalkan perkara berikut:

  • Sejarah penjualan Pulau Pinang oleh Istana kedah.
  • Sejarah penaklukan Hong Kong oleh British.
  • Keselarian ciri geografis (khususnya kedapatan “buffer zone”) antara Pulau Pinang dan Hong Kong.
  • Sejarah penyerahan kembali Hong Kong kepada kerajaan China.
  • Wilayah Pembangunan Shenzhen sebagai satu langkah Deng Xiaoping (bekas Perdana Menteri China) mengintegrasi Hong Kong ke dalam lanskap daulah dan budaya China.

Oleh kerana menulis blog bukanlah pekerjaan tetap saya, maka saya harap tuan/puan pembaca yang saya hormati dapat bersabar menunggu saya membentangkan penaakulan. Tidak terkecuali saranan, saya taksir sesetengah dari pembaca sudah pun mendapat satu “wawasan” akan perancangan sebenar dan nawaitu di belakang SJER @ WPI @ IDR.

3 comments:

pokChad said...

"Wilayah Pembangunan Shenzhen sebagai satu langkah Deng Xiaoping (bekas Perdana Menteri China) mengintegrasi Hong Kong ke dalam lanskap daulah dan budaya China."
(Rudin X)

Setelah 4320 menit aku menung-menungkan, zikir-zikirkan, gosok-gosok misai dan janggut... baru sampai 'chahaya.'

Rudin X memang @^_*#~!.

Anonymous said...

oi..ya allah ya tuhan ku isap lah konek ku sambil dewa hindu diduk melancap kat tokong cina bukit sambil nabi isa mengigit tetek dewa cina dan mengulum tuhan yahudi!! muhamad homo-seksual...macam anuar ibrahim, sebab itu lah keling sembah dewa dewa kat thaipusam, sambil penganut kristian memukimakkan yahudi..
ya allah nabi isa, kolomkan lah batang batang anak anak muzik underground yang suka musik bawah tanah di malaysia dan hidupkan lah mat mat rap with bitches dan skin head punk yang sembah konek keling dan beli arak yang di jual oleh apek dan bengali yahudi.
oi oi oi!! ya satan hidupkan lah undergroung malaysia, dan banyakkan lah bohsia seumpama baby rina dan kavita kour, dadahkan lah malaysia.
SATAN I LOVE ! sembahyang lah kamu sebelum kau di sembayangkan!!sembah setan di underground!!
cibai lah lu pukimak, khawin mat salleh, enjut enjut lubang puki dia, keluar minyak babi lagi mahu cerita pasal agama...
kalau nak sembahyang pi arab enjut unta la...Selamat hari raya, deepavali and gog xi fa chai!

sexy said...

情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,A片,A片,情色,A片,A片,情色,A片,A片,情趣用品,A片,情趣用品,A片,情趣用品,a片,情趣用品

A片,A片,AV女優,色情,成人,做愛,情色,AIO,視訊聊天室,SEX,聊天室,自拍,AV,情色,成人,情色,aio,sex,成人,情色

免費A片,美女視訊,情色交友,免費AV,色情網站,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,情色網,日本A片,免費A片下載,性愛

情色文學,色情A片,A片下載,色情遊戲,色情影片,色情聊天室,情色電影,免費視訊,免費視訊聊天,免費視訊聊天室,一葉情貼圖片區,情色視訊,免費成人影片,視訊交友,視訊聊天,言情小說,愛情小說,AV片,A漫,AVDVD,情色論壇,視訊美女,AV成人網,成人交友,成人電影,成人貼圖,成人小說,成人文章,成人圖片區,成人遊戲,愛情公寓,情色貼圖,色情小說,情色小說,成人論壇


情色貼圖,色情聊天室,情色視訊,情色文學,色情小說,情色小說,臺灣情色網,色情,情色電影,色情遊戲,嘟嘟情人色網,麗的色遊戲,情色論壇,色情網站,一葉情貼圖片區,做愛,性愛,美女視訊,辣妹視訊,視訊聊天室,視訊交友網,免費視訊聊天,美女交友,做愛影片

A片,A片,A片下載,做愛,成人電影,.18成人,日本A片,情色小說,情色電影,成人影城,自拍,情色論壇,成人論壇,情色貼圖,情色,免費A片,成人,成人網站,成人圖片,AV女優,成人光碟,色情,色情影片,免費A片下載,SEX,AV,色情網站,本土自拍,性愛,成人影片,情色文學,成人文章,成人圖片區,成人貼圖