Thursday, October 26, 2006

Hukum Ekonomi dan Tarikh Pilihanraya ke 12

Kini spekulasi tarikh pilihanraya umum ke 12 (PRU 12) bukanlah lagi satu francais ekslusif golongan pengamal dan sarjana politik, tetapi sudah menjadi aktiviti santai kaum marhaen, tidak terkecuali tua atau muda, lelaki atau perempuan. Berlandaskan beberpa aksiom dan korolari pemikiran sosiopolitik, ada beberapa tarikh telah menjadi sangkaan popular.

Pertama ialah PRU 12 akan diadakan sebelum bulan April 2008. Tarikh ini ditetapkan kerana mengikut perkiraan sebilangan besar bijak pandai politik, pentadbiran Abdullah Bardawi mesti memintas tarikh tamat sekatan berpolitik ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI) yang dijangka berakhir sekitar bulan Mei 2008.

Dalam mendokong tarikh ini, peminat membuat dua andaian kritis tentang pentadbiran Abdullah Bardawi dan DSAI. Pertama, peminat mengandaikan bahawa DSAI itu masih lagi merupakan satu tenaga politik yang kencang untuk membakar emosi pengundi.

Andaian kedua bermaksud peminat berpegang bahawa pentadbiran Abdullah Bardawi selamanya menganggap DSAI itu seteru tanpa ruang untuk maufakat.

Perhatikan bahawa kedua-dua andaian yang tidak digurindamkan ini berkemungkinan salah. Realitinya mungkin DASI kini sudah seperti pemetik apai yang kehabisan gas (dalam slanga Kelantan -- habih geh), dan pentadbiran Abdullah Bardawi dalam meraba sokongan, mungkin juga akan memeluk DSAI, sekurang-kurangya untuk tempuh kempen pilihanraya.

Tarikh kedua yang juga kerap disebut oleh sebilangan besar "insider" dan pengamal politik (UMNO dan Keadilan, khususnya) ialah sekitar akhir bulan Jun 2007. Tarikh ini dipilih kerana mengikut perkiraan mereka, ekonomi Malaysia akan menjadi semakin lesu dan terbius selepas tarikh itu.

Perhatikan bahawa andaian yang membawahi telahan di atas ialah status kesihatan dan halatuju ekonomi negara, yang mana semuanya bergantung kepada jadi atau tidak Amerikat Syarikat dan sekutunya berperang dengan Iran (dan sekutunya). Ketika ini, semuanya adalah kebarangkalian.

Jadi atau tidak perang, dan kalau jadi, menang atau kalah Amerika Syarikat, keputusannya kita semua sudah ada sikit sebanyak firasat tentangnya. Menang, Amerikat Syarikat akan jadi arang, dan kalau kalah, tentunya akan jadi abu.

Dan di sinilah masalahnya -- Amerika Syarikat adalah rakan kongsi perdagangan Malaysia yang ketiga besar, selepas Jepun dan China. Pincang ekonomi Amerika Syarikat kerana perang Timur Tengah, besar kemungkinan separa tempanglah ekonomi Malaysia jadinya. Bersediakah pentadbiran Abdullah Bardawi dengan kemungkinan itu? Tekaan saya adalah sama tepat dengan tekaan anda.

Jadual di bawah ialah rekod pembubaran parlimen dan pilihanraya umum Malaysia sejak tahun 19982 hingga 2004.

Tahun

Parliamen Bubar

Penamaan Calun

Mengundi Semenanjung

Jarak Mengundi

1982

29-Mar

7-Apr

22-Apr(Isnin)

(Rabu)

(Khamis)

-


1986

19-Jul

24-Jul

3-Aug

4 tahun 3 bulan 14 hari


(Sabtu)

(Khamis)

(Ahad)1990

5-Oct

11-Oct

21-Oct

4 tahun 2 bulan 20 hari


(Jumaat)

(Khamis)

(Ahad)1995

6-Apr

11-Apr

25-Apr

4 tahun 6 bulan 7 hari


(Khamis)

(Sabtu)

(Selasa)1999

11-Nov

20-Nov

29-Nov

4 tahun 7 bulan 9 hari


(Khamis)

(Sabtu)

(Isnin)2004

4-Mar

13-Mar

21-Mar

4 tahun 3 bulan 24 hari


(Khamis)

(Sabtu)

(Ahad)


Purata

4 tahun 4 bulan 15 hari


Nota: Untuk tahun 1982-1992 tempuh mengundi untuk Sabah dan Sarawak ialah 2 hari, dimulai sehari lebih awal dari Semenanjung


Amati dari jadual di semenjak tahun 1982 hingga 2004, purata jarak antara dua pilihanraya ialah 4 tahun, 4 bulan, 15 hari. Tempoh paling singkat ialah 4 tahun, 2 bulan, 20 hari iaitu untuk pilihanraya 1986 dengan pilihanraya 1990,manakala tempoh paling lama ialah di antara pilihanraya 1995 dengan 1999, di mana jaraknya ialah 4 tahun, 7 bulan, 9 hari.

Anda wajar bertanya apa kena mengena tempoh antara dua pilihanraya dengan hukum ekonomi. Dan jawapannya adalah mudah. Hukum ekonomi mengatakan bahawa manusia sebagai haiwan rasional akan membuat keputusan dan mengambil tindakan yang memaksimakan pulangan/keuntungan untuk dirinya. Sehubungan ini amati bahawa perjuangan politik sejak Malaysia merdeka sudah tidak lagi bersifat idealis, tetapi lebih kepada pertimbangan praktis lagi materialis.

Sebagai wakil rakyat, selain dari gaji sebagai upah penat lelah berjuang untuk rakyat, pencen adalah suatu ganjaran yang berharga dan amat diharapkan. Sehubungan ini, sifir pencen seperti yang diperuntukan oleh Akta Ahli Parlimen (Saraan) (Pindaan) 1997 (Akta A984) adalah seperti berikut:


Jadual di bawah ialah anggaran pencen bulanan yang akan diterima oleh seorang wakil rakyat yang terpilih dalam PRU 2004 dulu, khususnya jika wakil tersebut hanya sempat berkhidmat untuk satu penggal.

Anggaran Pencen Bulanan Wakil Rakyat Mengikut Tempoh Khidmat (RM)

Gaji Bulanan (RM)

Lazim - 52 bulan

Jun 07 - 39 bulan

Mar 08 - 48 bulan

6,000

2,167

1,625

2,000

7,000

2,528

1,896

2,333

8,000

2,889

2,167

2,667

9,000

3,250

2,438

3,000


Dari jadual di atas boleh diamati bahawa cara terbaik bagi pentadbiran Abdullah Bardawi membalas jasa dan kepatuhan wakil-wakil rakyat yang mendokongnya ialah dengan melanjutkan sepanjang yang boleh tempoh mereka berkhidmat. Untuk tujuan ini PRU 12 hendaklah dilakukan setelah 52 bulan berkuasa, yakni selari dengan tempoh tradisi yang
dipelopori pentadbiran Mahathir.

Jikapun ada halangan besar yang tidak mengizinkan tempoh tradisi 52 bulan dikekalkan, (katakanlah pentadbiran Abdullah bardawi takutkan "faktor DSAI"), maka tempoh terawal PRU 12 boleh diadakan ialah bulan Mac 2008. Tarikh ini adalah afdhal untuk menjamin pendapatan hari tua wakil-wakil rakyat, khusus mereka yang telah menjujung segala mana titah yang pentadbiran Abdullah Bardawi keluarkan.

PRU 12 pada atau selepas tarikh ini akan menjamin wakil-wakil rakyat akan mendapat pencen bulanan sekurang-kurang RM2,000/=. Dan percayalah bahawa ganjaran bulanan hingga mati ini adalah lumayan bagi wakil-wakil rakyat yang asalnya supir teksi atau penjaga gate (get) keretapi, atau seumpamanya.

Berpandukan hukum ekonomi ini, adalah dirumuskan bahawa pentadbiran Abdullah Bardawi akan mengadakan PRU 12 sekitar bulan Mac 2008, yakni sebelum tarikh tercabutnya sekatan berpolitik ke atas DSAI.

1 comment:

A Voice said...

Tun Dr Mahathir is currently being criticised, disgrace, and discredited for voicing the people’s unhappiness and the country’s sovereignty. Yet, the issue raised has not been answered satisfactorily by the Prime Minister.

In facing this “onslaught”, Tun has written an open letter to all Malaysians dated 27th October, 2006 to explain why he is questioning the Government. Those wishing to read the letter and other open letters from Tun and his office can download from the following address:

http://www.savefile.com/projects/1034826

Since the mainstream media have stopped giving Tun opportunity to response, we hope you could help spread this letter to the people. The least would be to spread the web address to enable the people to download and read it.

Thank you.