Wednesday, December 06, 2006

Kubu Melayu (Islam) Terakhir: Grid Kehidupan

Shahdan maka tersebutlah kisah akhbar The Star tidak puas hati dengan Kerajaan Negeri Kelantan kerana melaksanakan kod pakaian wanita, yang dalam pemikiran tukang hasut di belakang The Star – adalah terlalu ketat.

MPKB: Cover up or else

By C.A. ZULKIFLE and IAN MCINTYRE

KOTA BARU: Women working in retail outlets and restaurants in Kelantan have been warned to mind their dressing or be prepared to face a fine.

The Kota Baru Municipal Council (MPKB) has announced that it would “no longer tolerate indecent dressing” by women, both Muslim and non-Muslim.

Public relations officer Mohd Azman Daham said that under local council by-laws women who “dressed sexily or indecently” could be fined up to RM500.

… seterusnya di The Star.

Maka sebagai alternatif, Star telah mempamerkan satu kod pakaian yang sesuai di zaman Hadhari ini.

Piawai pakaian wanita yang mana yang lebih sopan? Lebih menyejuk mata? Terpulanglah kepada citarasa pembaca untuk menilai.

Cuma, satu perkara yang saya ingin ingatkan, bahawa tudung, selubung, se’bar (slanga Kelantan bermaksud, penutup) adalah seumpama kod genetik, sudah turun temurun begitu penerimaannya. Sehubungan ini saya tidak nampak perbuatan menutup aurat itu pernah menjadi halangan dalam hal-hal kegiatan ekonomi.

Kadang-kadang, bagi sesetengah isu saya dapati payah memahami jiwa pengkritik dari luar Kelantan tentang Kelantan. Rakyat Kelantan telah memilih sebuah kerajaan yang menjanjikan perlaksanaan syariat Islam.

Dan kalau dikatakan bahawa kod pakaian wanita itu adalah di antara butiran syariat yang mudah untuk dilaksanakan, maka rata-ratanya rakyat menerima perlaksanaan itu. Kerana itu, dan kerajaan yang melaksanakannya adalah pilihan kami. Pilihan secara sedar.

Langsung saya bertanya – kawe ketik demo ko? (slanga Kelantan bermaksud – saya gigit awak kah?)

1 comment:

Anonymous said...

情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,A片,A片,情色,A片,A片,情色,A片,A片,情趣用品,A片,情趣用品,A片,情趣用品,a片,情趣用品

A片,A片,AV女優,色情,成人,做愛,情色,AIO,視訊聊天室,SEX,聊天室,自拍,AV,情色,成人,情色,aio,sex,成人,情色

免費A片,美女視訊,情色交友,免費AV,色情網站,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,情色網,日本A片,免費A片下載,性愛

情色文學,色情A片,A片下載,色情遊戲,色情影片,色情聊天室,情色電影,免費視訊,免費視訊聊天,免費視訊聊天室,一葉情貼圖片區,情色視訊,免費成人影片,視訊交友,視訊聊天,言情小說,愛情小說,AV片,A漫,AVDVD,情色論壇,視訊美女,AV成人網,成人交友,成人電影,成人貼圖,成人小說,成人文章,成人圖片區,成人遊戲,愛情公寓,情色貼圖,色情小說,情色小說,成人論壇


成人電影,微風成人,嘟嘟成人網,成人,成人貼圖,成人交友,成人圖片,18成人,成人小說,成人圖片區,成人文章,成人影城,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情聊天室,情色視訊

A片,A片,A片下載,做愛,成人電影,.18成人,日本A片,情色小說,情色電影,成人影城,自拍,情色論壇,成人論壇,情色貼圖,情色,免費A片,成人,成人網站,成人圖片,AV女優,成人光碟,色情,色情影片,免費A片下載,SEX,AV,色情網站,本土自拍,性愛,成人影片,情色文學,成人文章,成人圖片區,成人貼圖